Doe ‘t zelf!
zelf

Hoe lang is het geleden dat jij zelf iets op papier hebt gezet? En dan bedoel ik geen boodschappen- of to-do-lijstje. Nee… een tekening. ‘Waarom zou ik?’ Dat lees je hier!

In mijn online training Kindertekeningen lezen en begrijpen leren mijn cursisten niet alleen te kijken naar kindertekeningen. Ik zet ze ook zelf aan het werk. Voor de meesten is het een eeuwigheid geleden en kan het onwennig voelen. Maar is het stof eenmaal van de tekendoos geblazen en het materiaal gekozen, dan blijkt deze opdracht vaak verrassende gevolgen te hebben.

Een kunstje uit de oude doos

Voor veel mensen is het best spannend om na lange tijd ineens weer te tekenen. Zijn we het verleerd? Niet per se. Het heeft vooral te maken met verwachtingen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar zijn we steeds meer waarde gaan hechten aan wat anderen van onze creaties vinden. Ook de steeds hogere verwachtingen van onszelf spelen mee: alle verhoudingen moeten kloppen, het moet realistisch ogen… Je kwetsbaar opstellen en ‘falen’ is niet fijn of makkelijk, dus stoppen we er vaak maar helemaal mee (beroepstekenaars daargelaten).

Weet wat het kind beleeft

Een van de redenen waarom ik mijn cursisten weer zelf laat tekenen, is om hen te laten ervaren wat een kind kan ervaren tijdens het tekenproces. Want soms is tekenen gewoonweg frustrerend. Omdat het niet lukt zoals je voor ogen had. Of omdat het stemmetje in jouw hoofd fluistert dat je er niet goed in bent. Andere keren gaat het juist super en ben je trots op het resultaat. Het tekenen gaat gepaard met allerlei gedachten en gevoelens. Ben je je hier bewust van, dan weet je hoe je het kind waarvan je de tekening leest het beste kunt benaderen.

Jouw eigen tekening werkt als een spiegel

Net zoals dat je de beeldentaal van een kind in zijn tekening leest, kan je dat ook bij een tekening van jezelf. Stel jezelf maar eens dezelfde vragen als je bij een kindertekening zou doen. Waarom kies ik eigenlijk voor dit materiaal? En waarom voor die specifieke kleuren? Wat is de symboliek van deze vormen? Hoe verhouden de figuren zich tot elkaar?

Kijk je bewust naar jouw eigen tekening, dan kan dat je veel inzichten geven over jezelf. Zoals welke thema’s er op dit moment spelen in jouw leven, waar je tegenaan loopt, waar je goed in bent en waarin je juist nog mag groeien. Heel interessant dus! 

Heb je inzicht, dan heb je een keuze

De inzichten die je opdoet geven je de mogelijkheid om dingen te veranderen. Zo kun je door de vragen die je jezelf stelt over jouw tekening, bewuster worden van ‘jouw verhaal’. De overtuigingen die je over jezelf hebt – door wat je hebt meegemaakt en hebt gehoord van anderen – vormen het verhaal dat jij over jezelf gelooft (en vaak onterecht denkt te zijn). In deze blog ga ik hier dieper op in.  

Hoe komt jouw verhaal in jouw tekening naar voren? En klopt dit met wat je over jezelf wilt geloven? Op het moment dat je zicht krijgt op de thema’s die in jouw leven spelen en de dingen die jou bezighouden, heb je de gelegenheid hierin te sturen. En jouw verhaal eventueel te herschrijven tot hoe jij het graag zou willen hebben.

Voor kindertekeningen geldt hetzelfde. Je kunt ze toetsen aan het verhaal dat het kind zichzelf vertelt. Voelt het kind zich daar goed bij, of zou het fijner zijn voor hem om zichzelf andere dingen te gaan vertellen?

Wees dus niet verlegen en pak er eens een blanco vel bij. Teken, zonder al te veel nadenken, wat er in je opkomt. Wees nieuwsgierig, stel jezelf open en kijk wat je ziet. Ik ben alvast benieuwd!

Wil je meer weten over hoe je een kindertekening leest en begrijpt? Bekijk dan eens de training ‘Kindertekeningen lezen & begrijpen’.

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”