Kleurgebruik in tekeningen: de beeldentaal van het gevoel
kleurgebruik
Een blad vol geeltinten, of een overvloed aan rood? Veel kinderen hebben bij het tekenen een voorkeur voor bepaald kleurgebruik, voor even of voor langere tijd. Waarom? Dat lees je hier. De keuze om een bepaalde kleur te gebruiken maakt een kind misschien onbewust, maar niet toevallig. De energetische trilling van kleuren komt overeen met die van emoties. Een voorkeur voor een kleur zegt dus iets over wat er in het kind omgaat. En in welke ontwikkelingsfase hij zit. Gebruik van primaire kleuren (rood, geel, blauw en groen, maar deze laatste is officieel geen primaire kleur) zie je vooral bij kinderen tot vier jaar. Hoe ouder het kind, hoe meer realistisch kleurgebruik en daarmee neemt de behoefte aan kleurnuances toe

Langere tijd een lievelingskleur

We hebben allemaal wel periodes dat we voorkeur hebben voor een bepaalde kleur. Om te dragen of veel om ons heen te hebben. Zo halen we met groen de natuur in huis (lees: verbinding, rust, gezondheid) en tonen we met rode kleding onder andere lef en kracht. Zie je een kind een lange periode voornamelijk één kleur gebruiken in zijn tekeningen? Vraag je dan af: Wat speelt er? Welke emotie staat in deze fase centraal? Zo zie je rood, ook bij jonge kinderen, regelmatig als favoriete kleur. Dit weerspiegelt meestal een gezonde mate van passie en energie. Neemt deze energie de overhand, dan kun je dit als agressie en boosheid terugzien in de tekening, bijvoorbeeld met heftige rode strepen over andere kleuren heen. Lees hier meer over de kleur rood in tekeningen.

‘Mijn kind gebruikt vooral veel zwart… Is hij depressief?!’

Al is het goed om oog te houden voor aanhoudende patronen, dit hoef je lang niet meteen te denken. Er zijn ouders die zwart standaard uit de tekendoos halen. Waarschijnlijk omdat wij in de westerse wereld gewend zijn om zwart te associëren met duisternis en depressiviteit. Terwijl men in Afrika zou denken aan volwassenwording en wijsheid. En in oosterse landen aan gezondheid, rijkdom en voorspoed. Kleurgebruik is bij voorbaat cultuurgebonden. Dus zoals altijd bij het lezen van kindertekeningen, geldt: trek niet direct conclusies en ga niet op één tekening af. Laat de zwarte kleurtjes vooral lekker zitten. Want juist op de leeftijd van 2 à 3 jaar zie je de voorkeur voor deze kleur ontstaan en tekent het kind bladen vol zwarte krassen en kruisen. Dit staat op deze leeftijd voor autonomie: hij is bezig zijn positie in het leven te bepalen en zijn zelfstandigheid te ontwikkelen. Daarnaast zie je het ook in periodes van opstandigheid, je eigen mening vormen. Je ziet de kleur regelmatig terugkomen bij peuterpubers, kinderen van 9 jaar en bij pubers. In deze fase zie je dat ze hun rug rechthouden en meer gaan staan voor zichzelf. Lees hier meer over het gebruik van zwart in tekeningen. Is de favoriete kleur warm, passievol en energiek? Of juist een koelere, rustigere kleur? Door met open blik naar de tekening te kijken en jezelf de juiste vragen te stellen over zijn kleurgebruik, kom je erachter waar het kind behoefte aan heeft en hoe jij hem daarbij kunt helpen. Wil je meer weten over hoe je een kindertekening leest en begrijpt? Bekijk dan eens de online training ‘Kindertekeningen lezen & begrijpen’.

Warme groet, Eveline Ruitenberg Kinderen Beter Begrijpen

Download gratis het ebook 'Hoe tekeningen jou helpen kinderen beter te begrijpen'

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”