Een nieuw kind op zijn gemak stellen, 8 tips

Wat je ook doet. Waar je ook werkt. Je hebt altijd te maken met kinderen die voor het eerst bij jou komen. In de groep, op de afdeling, in de klas, in therapie, noem maar op. Ieder kind vindt het reuze spannend om ergens voor het eerst te komen. Logisch. Een ruimte die je niet kent, mensen die je niet kent, gewoontes die je niet kent en je hebt geen idee wat er van je verwacht wordt. Dat is voor jou en mij al spannend! Stel het kind dus zo snel mogelijk op zijn gemak.

Meestal lukt het je wel om een kind gerust te stellen, omdat je aanvoelt wat werkt en wat niet. Door ervaring word je er steeds handiger in. Toch zijn er een aantal dingen die je bewust in kunt zetten om een kind nog sneller op zijn gemak te stellen.

Ik deel mijn tips met jou:

Uiterlijk

1) Laat een kind aan je wennen door de eerste 3 keer dat hij jou ziet je uiterlijk zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Ga niet opeens naar de kapper en probeer ook je kleding ongeveer hetzelfde te houden. Dit is zeker voor kinderen tot een jaar of 8 zeer helpend. Je bent voorspelbaar (=veilig) daardoor, dit stelt een kind op zijn gemak.

Spiegelen

2) Kopieer onopvallend de gebaren en de lichaamstaal van het kind (spiegelen); zo laat je het kind weten dat je hem ziet, volgt en je best doet je aan hem aan te passen. Dat wekt vertrouwen.

Volume

3) Praat rustig met het kind in het volume en de toonhoogte waarmee het kind praat (kortom;stem af op het kind!). Ook als een kind zelf overstuur is, blijft jouw stem rustig als een baken in ruwe zee waar het op kan sturen. No matter what!

Eigen plek

4) Indien mogelijk is het fijn wanneer een kind in jouw ruimte een eigen plek krijgt en dat je dit heel nadrukkelijk laat zien en benoemt. De meeste kinderen vinden dat een fijn idee en voelen zich daardoor bijzonder. Dat kan een stoeltje zijn, een plek aan de kapstok, een lade of een bak met de naam van het kind erop.

Gevoel benoemen

5) Benoem zijn gevoel. Vertel hem dat het spannend is om…. te doen/ te zijn/te hebben. Dat het eng is om voor het eerst op deze plek te zijn bij mensen die het kind niet kent en dat je dat herkent. Misschien zelfs ook wel hebt! Laat dat angstige gevoel er zijn. Probeer het niet weg te praten of te bagatelliseren; dan voelt het zich niet serieus genomen.

Knuffel

6) Geef een kind de ruimte om zijn favoriete knuffel mee te nemen. Dit helpt bij de overgang van ‘bij mama’ naar ‘los van mama’.

Verwachtingen

7) Vertel het kind de eerste paar keren aan het begin van de dag of sessie wat er gaat gebeuren. Zodoende weet hij wat er (ongeveer) van hem verwacht wordt. Dat zorgt voor meer zekerheid.

Koppelen

8) Indien je met meerdere collega’s werkt, koppel dan vanaf het begin af aan een volwassene aan het kind waar hij altijd bij terecht kan. Je kunt hem ook aan een kind koppelen, maar zeker de eerste paar dagen ook noemen bij welke volwassene het kind met vragen terecht kan. Het geeft een kind een veilig gevoel als hij weet dat er een volwassene in de buurt is.

Dit zijn de tips die ik zelf in mijn praktijk toepas. Het belangrijkste is, dat je afstemt op het kind en aanvoelt wat het nodig heeft zodat je daarop in kunt spelen met woorden en gedrag. Maar soms is dat niet zo makkelijk en dan heb je met bovenstaande wat praktische handvatten.

Wat doe jij om kinderen gerust en op hun gemak te stellen? Laat me jouw tips weten! Samen weten we meer!

Wil je meer weten over symboliek in kindertekeningen? Vraag dan het gratis ebook aan!

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”